Stakeholders

Gewijzigd op Thu, 04 Aug 2016 om 03:50 PM

Stakeholders

De module Stakeholders biedt de mogelijkheid om al uw stakeholders te beheren. U kunt hier stakeholders aanmaken, wijzigen, verwijderen en de dominantiematrix inzien. Een Hoofdkantoor heeft de mogelijkheid om stakeholders aan onderliggende vestigingen op te leggen.

Aandachtspunten:

  • Het is mogelijk om Bestanden te koppelen aan stakeholders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan statusrapporten of contracten.

De werkwijze van de module Stakeholders is afgeleid van de macht/interesse matrix van Mendelow's Power-interest grid (Aubrey L. Mendelow, Kent State University, Ohio 1991). Hierin wordt naar gelang van het belang en de invloed en/of macht van stakeholders meer of minder gerichte aandacht aan stakeholders besteed.

Dominantiebepaling

Een dominantiebepaling bestaat uit Invloed en Belang.

  • Invloed: Geeft aan hoe hoog de invloed van de stakeholder op uw organisatie is.
  • Belang: Bepaalt hoe geïnteresseerd de stakeholder in uw organisatie is.

Aan de hand van de dominantiebepaling Invloed en Belang wordt een strategie bepaald.

Strategie

Aan de hand van de gekozen dominantiebepalingen zijn er vier strategieën mogelijk, namelijk:

  • Monitoren (Lage invloed + Laag belang): Het gebrek aan belang en invloed maakt deze groep stakeholders makkelijk beïnvloedbaar. Ze zullen eerder geneigd zijn om de plannen en de strategie van het management te accepteren.
  • Tevreden houden (Hoge invloed + Laag belang): De sleutel is hier om deze stakeholders tevreden te houden en te voorkomen dat hun belang toeneemt. Dit kan bijvoorbeeld door deze groep tijdig te informeren en gerust te stellen over de strategie die de organisatie volgt.
  • Informeren (Lage invloed + Hoog belang): Deze stakeholders hebben wel een belang maar het ontbreekt hun aan macht om invloed uit te oefenen. Het management dient deze groep te overtuigen dat de huidige koers de juiste is om te voorkomen dat ze zich aansluiten of gaan samenwerken met stakeholders die wel invloed hebben.
  • Nauw beheren (Hoge invloed + Hoog belang): Deze stakeholders zijn in een positie om verandering af te dwingen en plannen van het management te stoppen. Management dient continu met deze groep te communiceren over plannen en implementaties.

Dominantiematrix

Op het tabblad "Overzicht" kunt u zien in welk quadrant van de dominatiematrix uw stakeholders zijn ingedeeld. Door te klikken op de naam van een stakeholder kunt u de gegevens van deze stakeholder inzien.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren